Primers dubtes


Quan em dóna positiu en un test d’embaràs, què faig?

El més important és no posar-se nerviosa. Si el control i la gestació ho fas mitjançant la Seguretat Social, primer has de sol·licitar cita amb la llevadora i ella t’indicarà els passos a seguir.
Si pel contrari, tens assegurança mèdica privada, és convenient sol·licitar cita amb la teva ginecòloga en el termini d’uns 15 dies i et faran una ecografia.
Mentrestant has de seguir amb la teva vida quotidiana, si habitualment fas exercici pots continuar fent-ho encara que potser hagis de baixar el ritme. Pots seguir mantenint relacions sexuals amb la teva parella.
Recorda que un embaràs és un estat fisiològic de la dona, NO una malaltia.

A la primera visita, em faran una ecografia vaginal?

Segons el protocol, a la Seguretat Social la primera ecografia se sol realitzar a les 12 setmanes de gestació, excepte que es detecti algun problema amb anterioritat. Sol ser abdominal, no vaginal. En una consulta privada, depèn de les setmana de gestació en les quals estiguis quan vagis a la consulta. Però si estàs entre la setmana 6 i 9, el més probable és que et realitzin una ecografia transvaginal per datar la gestació i comprovar la seva bona evolució. Fins i tot podràs escoltar el batec del cor del teu bebè.

Les ecografies són perjudicials per al meu bebè?

Fins el moment actual, i amb dècades d’experiència, no s’ha demostrat cap efecte perjudicial dels ultrasons sobre el fetus en realitzar els controls ecogràfics establerts durant la gestació.

Des de quin dia es compten les setmanes d’embaràs?

Des del primer dia de l’ultima regla. La data probable de part és a les 40 setmanes. Es considera part a terme entre les 37-41 setmanes de gestació.

Per què parlem de setmanes d’embaràs i no de mesos?

Parlar en setmanes és més exacte i precís.

Puc mantenir relacions sexuals estant embarassada?

Sí, si l’embaràs evoluciona amb normalitat. En cas contrari el teu metge o llevadora ja t’ho comunicaran.
De vegades, durant la gestació, a causa dels canvis hormonals, físics i psicològics, hi pot haver una modificació del desig sexual; pot ser que durant el primer trimestre disminueixi, que augmentin el segon i que torni a disminuir en el tercer. Hi ha dones, però, que poden tenir un desig augmentat durant tot l’embaràs.
Si l’embaràs és normal, no és necessari modificar o interrompre els hàbits sexuals i és, fins i tot, desitjable que puguin prosseguir sense inconvenients. A mesura que avança la gestació (3r trimestre), es farà necessària l’adopció de postures que no pressionin l’abdomen.

Quan sabré si és nen o nena?

La confirmació la tindràs a les 20 setmanes amb l’ecografia morfològica, a pesar que la majoria de vegades es pot diagnosticar a les 15-16 setmanes.

Demanar cita

Pots contactar per telèfon o correu-e:
93 886 46 01
644 11 78 71
info@cemgine.cat

Traductor »