Un estudi de l’ICO mostra que el virus del papil·loma humà és molt més freqüent que no es pensava.

Publicat el 15 de març de 2023


Un estudi de l’Institut Català d’Oncologia revela que el virus del papil·loma (VPH) està molt més estès del que es creia, sobretot entre les dones joves, i insisteix en la necessitat de vacunar.

La prevalença del virus del papil·loma humà (VPH) és del 14% en les dones d’entre 18 i 65 anys, i el doble, prop del 29%, en la franja d’edat de 18 a 25 anys.

Aquest dimecres, 2 de maig, s’ha presentat a l’ICO Hospitalet el primer estudi epidemiològic a gran escala realitzat a Espanya sobre prevalença del el virus del papil·loma humà (VPH).

El treball mostra que el VPH és molt més freqüent que no es pensava; especialment en dones joves. Això pot ser conseqüència del canvi d’hàbits sexuals de la població, amb un avançament en l’inici de les relacions i un major nombre de parelles sexuals.

El treball està encapçalat per Xavier Castellsagué, de la Unitat d’Infeccions i Càncer de l’Institut Català d’Oncologia, i s’ha publicat a la revista Journal of Medical Virology.

Virus, càncer i relacions sexuals

El càncer de coll d’úter és significativament menys freqüent a Espanya que a d’altres països de l’entorn.

Una possible causa seria la menor circulació del virus del papil·loma humà (VPH), la infecció de transmissió sexual necessària per a desenvolupar el tumor. Un inici tardà a mantenir relacions sexuals, l’elevada proporció de relacions monògames i pocs canvis de parella explicarien aquesta tradicional baixa presència del VPH i, de retruc, la menor incidència del càncer.

Més de 3.000 participants

Estudis parcials previs estimaven la prevalença del VPH en les dones espanyoles en entre el 3% i el 17%.

Ara s’han publicat els resultats de Cleopatre, el primer estudi epidemiològic a gran escala realitzat a Espanya. Hi han col·laborat 77 ginecòlegs de totes les comunitats autònomes i una mostra representativa de més de 3.200 dones d’entre 18 i 65 anys. A les participants se’ls va realitzar, entre d’altres, una citologia i una anàlisi d’ADN viral, per determinar si estaven infectades pel VPH i quin genotip de virus presentaven.

Els resultats indiquen que, del total de dones d’entre 18 i 65 anys, el 14,3% estaven infectades pel VPH. En la franja d’edat de 18 a 25 anys, però, aquest percentatge arriba al 28,8%, just el doble. A partir dels 26 anys, la prevalença va baixant amb l’edat. L’estudi estima que a Espanya hi ha actualment dos milions de dones infectades pel VPH.

El 84% del tots els genotips de virus detectats eren d’alt risc, és a dir, potencialment cancerígens. El genotip més freqüent és el VPH 16, el principal causant dels càncers de coll d’úter.

Segons els experts, l’elevada presència del VPH en dones joves pot ser conseqüència del canvi d’hàbits sexuals, que s’està documentant en diversos estudis. Aquest canvi d’hàbits passa per un inici més precoç de les relacions sexuals i un major nombre de parelles sexuals.

L’estudi Cleopatre confirma les dades de treballs previs, com l’Afrodita, impulsat també per l’ICO, on ja es constatava aquest canvi d’hàbits. Per exemple, la mitjana d’edat de la primera relació sexual ha passat del 22,7 en dones de 56 a 65 anys al 16,9 en dones de 18 a 25 anys. I el percentatge de dones que diuen haver tingut de dues a quatre parelles sexuals al llarg de la vida passa del 16,1% en dones de 56 a 65 anys al 44,9% en les de 18 a 25 anys.

L’elevada prevalença del VPH en dones joves també s’ha trobat en estudis similars realitzats a Itàlia, Portugal, Alemanya i Dinamarca.

El virus del papil·loma humà

La infecció pel VPH és la infecció de transmissió sexual més comuna a tot el món: al llarg de la vida, més del 80% de les dones sexualment actives n’hauran estat exposades. La família del VPH compta amb més de 150 genotips (tipus virals), uns 15 dels quals són d’alt risc de promoure càncer. La infecció per un d’aquests tipus d’alt risc té una durada mitjana de 8-12 mesos i, en els casos més severs, pot arribar als dos anys.

El VPH, responsable de més de 5% dels càncers

El virus del papil·loma humà és una causa necessària per a desenvolupar un càncer de coll uterí. A més, també està present en aproximadament el 80% de càncer d’anus i vagina, el 40% dels tumors de vulva i penis i el 23% dels d’orofaringe. A nivell mundial, el VPH és responsable del 5,2% de tots els càncers, percentatge que es redueix notablement en el cas dels països desenvolupats, on la seva contribució baixa al 2,2%. La infecció per el VPH és responsable també del 90% de les berrugues genitals.

El càncer de coll d’úter és el segon més freqüent al món en les dones entre 15 i 44 anys. Cada any es diagnostiquen 530.000 casos de càncer de coll d’úter a tot el món, la meitat de les quals moren. A Espanya, es produeixen al voltant de 2.000 casos de càncer amb unes 700 morts. Aquest tumor és el cinquè més present a Europa (després del càncer de mama, colorrectal, pulmó i d’endometri) i el segon més freqüent en dones de 15 a 44 anys.

La supervivència mitjana al càncer de coll uterí (carcinoma invasor) és de deu anys en el països desenvolupats i de cinc anys en els més pobres.

http://www.iconcologia.net/

12/Març/2023

Direcció Mèdica Gineobstètrics

Demanar cita

Pots contactar per telèfon o correu-e:
93 886 46 01
644 11 78 71
info@cemgine.cat

Traductor »